10 نشانه رابطه سالم
قبل از ازدواج، اکثر افراد گمان میکنند که قرار است زندگی موفق، شاد و یک رابطه سالم داشته باشند. آنها آیندهی خود را تصور میکنند و احساس میکنند بهترین زوجهایی خواهند شد که تاریخ به خودش دیده است. این رؤیاها از اهمیت زیادی برخوردار هستند؛ زیرا باعث میشوند که شما به رابطهی خود ادامه دهید و در کنار هم بمانید. بنابراین رؤیاپردازی دربارهی موفقیت رابطه و احساس خوشبختی ناشی از آن برای دوام رابطهها حیاتی است.
رفتارهای قبل از ازدواج هر یک از زوجین نیز به این رؤیاپردازی دامن میزند. مثلاً زوجها به خودشان میرسند، همیشه بوی خوش میدهند، به وضعیت پوشش خود اهمیت میدهند و قرارهای عاشقانهای در کافهها و رستورانهای گرانقیمت میگذارند، به یکدیگر کتاب هدیه میدهند و در برنامههای تحصیلی و شغلی به یکدیگر کمک میکنند. علاوه بر این به سبب دوری از یکدیگر برای دیدار لحظهشماری میکنند، به این ترتیب آنها احساس میکنند که رؤیاهایشان در حال تبدیل شدن به واقعیت است.
بعد از ازدواج نیز وارد مرحله ماهعسل میشوند و احساس میکنند که در آسمان هفتم زندگی میکنند. آنها بر اساس رؤیاهایشان با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند و نیازهای یکدیگر را برآورده میکنند. اما بعد از گذشت ماهعسل آرام آرام واقعیتها خودشان را نشان میدهند و زوجها به صورت واقعیتری رابطهی خود را ارزیابی میکنند. این مرحله نیز بسیار حیاتی است. زیرا در این مرحله، هنوز زوجها فرزندی به دنیا نیاوردهاند. بنابراین ارزیابی واقعی رابطه به آنها کمک میکند که درک کنند آیا بهتر است رابطه را ادامه دهند یا خیر. آیا کیفیت رابطه به آنها اجازه میدهد که اقدام به فرزندآوری کنند یا خیر؟
البته خیلی از زوجها در این مرحله گمان میکنند که اگر پای یک کوچولو به زندگیشان باز شود رابطهشان بهبود پیدا میکند. اما اینگونه نیست.
اگر شما هم در این مرحله هستید باید بتوانید کیفیت رابطه خود را ارزیابی کنید. شما باید بتوانید بفهمید که آیا یک زوج رشدیابنده هستید یا خیر؟ آیا به هم کمک میکنید که رشد کنید یا تبدیل به یک مانع اساسی برای موفقیت یکدیگر شدهاید؟ من در اینجا میخواهم به شما کمک کنم که بتوانید این موضوع را که آیا شما یک زوج در حال رشد هستید و رابطه سالم بین شما وجود دارد، ارزیابی کنید.
نشانههای رابطه سالم
۱) شما یاد گرفتهاید که ارتباط مؤثرتری برقرار کنید.
اگر به مرور زمان متوجه شدهاید که نسبت به روزهای اول ازدواج، ارتباط بهتری با هم برقرار میکنید نشان میدهد که شما در حال رشد هستید و میتوانید به ادامه رابطهتان امیدوار باشید.
برقراری ارتباط و داشتن مهارتهای لازم برای آن یک استعداد خدادادی نیست. شما در طول زندگیتان از طریق الگوبرداری از والدینتان و سایر منابع آموزشی برخی از مهارتهای ارتباط مؤثر را فرا گرفتهاید. بدون شک برخی از این مهارتها نهتنها مفید نیست بلکه به رابطهی شما آسیب هم میزند. هنگامی که با همسرتان زیر یک سقف قرار میگیرید مهارتهای ارتباطی باید در رأس امور یادگیریهای هر دوی شما باشد. بگذارید واضحتر بگویم شما برای ساختن یک رابطه سالم، ناگزیر باید به یادگیری بپردازید و الگوهای قدیمی خود را کنار بگذارید.
وقتی بدون یادگیری مهارتهای ارتباطی وارد زندگی میشوید انگار بدون یادگیری رانندگی قصد دارید در یک اتوبان شلوغ رانندگی کنید.
۲) حل بهتر تعارضها
اگر شما با هم رشد کرده باشید و معاشرت بهتری با هم دارید احتمالاً در حل و فصل تعارضها بهتر عمل میکنید. درواقع با توجه به بروز فراوان مشکلات و تعارضاتی که در زندگی زناشویی ایجاد میشود حل و فصل مهارتها مانند روشن کردن چراغی در تاریکیهای رابطه است.
در آغاز رابطه، شما هنوز در حال کشف یکدیگر هستید. همهی ما راهحلهایی برای مقابله با تعارضها داریم و گاهی ممکن است مهارتهای ما کافی نباشد. اما اگر بعد از مدتی یاد گرفتهاید که چگونه با هم به سازش برسید به این معناست که شما در حال رشد کردن با یکدیگر و در حال تجربه یک رابطه سالم هستید.
بنابراین اکنون وقتی یک نفرتان آخر هفته دلش میخواهد در خانه بماند و دیگری دلش میخواهد برود بیرون، میتوانید بدون دعوا کردن به سازش برسید.
۳) شما، «ما» شدهاید
کاملاً طبیعی است که در ابتدای رابطه هنوز به خودتان اولویت بدهید. شما هنوز نمیدانید که ازدواج تا حد زیادی به معنای کنار گذاشتن خودخواهیها و پیوستن به «ما»ست.
با این وجود اگر شما یک زوج در حال رشد هستید دیدگاه طرف مقابل را در نظر میگیرید و از آن لذت میبرید. البته به خاطر داشته باشید که منظورم این نیست که برای تبدیل شدن به ما، خودتان را فراموش کنید. درواقع شما برای طرف مقابل فضایی در نظر میگیرید و او را در تصمیمگیریها مشارکت میدهید . . . به هر حال او فردی است که قرار است به طور بالقوه بقیهی عمر خود را در پای شما بریزد و برعکس. بنابراین اگر هر دوی شما احساس «ما» بودن میکنید خیالتان راحت باشد زیرا در مسیر درستی حرکت میکنید. این مورد یکی از بارزترین ویژگیهای رابطه سالم است.
۴) به فضای شخصی یکدیگر احترام میگذارید.
هر کدام از شما در عین «ما» بودن، شخصیت متفاوت و علائق شخصی خاص خودش را دارد که باید به آن احترام بگذارید. اگر همیشه اصرار میکنید که در همه فعالیتها پا به پای هم باشید حتی اگر فعالیت مورد نظر مورد علاقهتان نباشد به این معناست که برای فضای شخصی یکدیگر احترام قائل نیستید.
اگر میتوانید به طرف مقابلتان اجازه بدهید که فضای خودش را داشته باشد، حتی اگر برخلاف علائق شما باشد آنگاه شما یک زوج در حال رشد هستید و رابطهتان سالم است.
۵) از اینکه نقطهضعفها و آسیبپذیریتان را نشان دهید نمیترسید.
یکی از اصلیترین نشانههای یک رابطه سالم این است که بتوانید درونیترین ترسها و ناامنیهای خود را برای یکدیگر آشکار کنید؛ البته بدون ترس از قضاوت و تمسخر طرف مقابل.
به معنای واقعی کلمه، این مورد یکی از ضروریترین عناصر یک رابطه سالم است که باید به بالاترین سطح خود برسد. اگر بتوانید عذرخواهی کنید و در مورد احساسات خود صحبت کنید یعنی اینکه اعتماد عمیقی بینتان شکل گرفته است. اگر به این مرحله برسید، آسیبپذیری دیگر کلمه ترسناکی در رابطه شما نیست. در واقع، این چیزی است که شما آن را در آغوش می گیرید و از آن به عنوان ابزاری برای درک بهتر یکدیگر استفاده می کنید!
۶) تشویق یکدیگر
یکی دیگر از نشانههای رابطه سالم این است که شما به جای رقابت با هم، یکدیگر را تشویق میکنید. خواستن بهترینها برای شریک زندگیتان نشانهی خوبی است که نشان میدهد رابطه شما در حال توسعه و پیشرفت در مسیر درستی است.
البته به یاد داشته باشید که منظورمان، تشویق کورکورانه نیست.
شما مهمترین فرد زندگی او هستید؛ از این رو تشویق شما دلگرمترین هدیهای است که میتوانید برای موفق شدن و حس خوب داشتن به او بدهید.
در تشویق کردن همسرتان خسیس نباشید.
۷) ایجاد علائق مشترک
وقتی با هم علائق مشترکی داشته باشید میتوانید وقت با کیفیتی را با هم بگذرانید. شما در عین حال که فردیت خود را حفظ کردهاید و علائق خود را دنبال میکنید سرگرمیها و علائق مشترکی نیز دارید که رابطه سالم شما را با کیفیتتر میکند.
ایجاد علائق مشترک یکی از نشانههایی است که نشان میدهد شما به عنوان یک زوج در حال رشد هستید و رابطه سالمی بین شما حکمفرماست.
برخی از زوجها با هم در یک کلاس مشترک ثبت نام میکنند تا چیزهای جدیدی یاد بگیرند، برخی دیگر با هم پیادهروی میکنند و …. این خاطرات با هم بودن تا انتهای زندگی با شما میمانند و پژوهشها نشان دادهاند که هرچه زوجها خاطرات بیشتری با هم داشته باشند از زندگیشان رضایت بیشتری دارند.
علائق مشترک نقطه اتصال شما با یکدیگر است. این مورد را فراموش نکنید.
۸) به یکدیگر اعتماد دارید.
نیازی به توضیح ندارد که اعتماد چه نقش با اهمیتی در زندگی مشترک و ایجاد یک رابطه سالم دارد. اعتماد سنگ بنای همهچیز است. شروع رابطه به اعتماد بستگی دارد و تداوم آن نیز بر محور اعتماد میچرخد. اگر اکنون نسبت به شروع رابطه اعتماد بیشتری به همسر خود پیدا کردهاید نشان میدهد که رابطه شما در حال رشد است.
اگر در رابطه اعتماد وجود نداشته باشد رفتهرفته احساس امنیت رخت برمیبندد و رابطه به سمت تباهی کشیده میشود. اگر مشکلاتی در اعتماد کردن دارید حتماً باید با یک رواندرمانگر در این مورد گفتگو کنید. او میتواند به شما کمک کند که ریشههای بیاعتمادی خود را پیدا کنید و در صورت لزوم آن را تغییر دهید. اگر همسرتان نیز شخصیت قابل اعتمادی ندارد باید برای حل مشکلتان دست به اقدام بزنید.
۹) احساس امنیت
همانطور که در مورد قبلی توضیح دادم اعتماد میتواند احساس امنیت ایجاد کند. اما علاوه بر اعتماد موارد دیگری نیز وجود دارند که به احساس امنیت دامن میزنند. هنگام شروع رابطه اگر احساس امنیت کم باشد نرمال است اما هرچه رابطه پیشتر میرود احساس امنیت باید بیشتر شود.
اگر احساس میکنید که ناامنیهای رابطهتان کمکم در حال ناپدید شدن هستند نشان میدهد که پیوند شما روز به روز عمیقتر میشود.
۱۰) امیداوری به آینده
زوجهایی که در یک رابطه سالم هستند نسبت به آینده با هم بودن امیدوار هستند و برای آن برنامهریزی میکنند. برنامهریزی برای آینده نشان میدهد که شما به عنوان یک زوج در حال رشد هستید و نمایانگر این است که شما روی یکدیگر سرمایهگذاری میکنید و قصد دارید که زندگی مشترکتان تا ابد ادامه یابد.
کلام آخر
اگر نشانههایی را که تا اینجا توضیح دادم در رابطه شما وجود دارد به شما تبریک میگویم زیرا نشان میدهد که رابطه شما نه تنها یک رابطه سالم بلکه رابطهای است که مدام در حال رشد و تحول است. اما هرچه تعداد این نشانهها در رابطه شما کمتر باشد به این معناست که از رابطه رضایت ندارید و برای تغییر آن باید اقدامات لازمی را انجام بدهید.
ابتدا با همسر خود در مورد نکات منفی و البته مثبت رابطهتان گفتگو کنید. کتابهایی دربارهی ازدواج و رابطه سالم مطالعه کنید و تمرین کنید که موانع رابطه سالم را از بین ببرید. درنهایت بهتر است که به یک رواندرمانگر با تجربه در حیطهی زوجدرمانی مراجعه کنید. او به شما کمک میکند سطح سلامت رابطهی خود را بسنجید، علتها را پیدا کنید و روشهایی را برای تغییر نکات منفی به کار ببندید.
یادتان نرود که ساختن یک رابطه سالم کار دشواری است و زمان میبرد تا شما بتوانید به سلامت رابطه دست پیدا کنید. بنابراین ناامید نشوید.
ارتباط با ما
برای ارتباط در انتهای مطلب کامنت بگذارید. علاوه بر این میتوانید در اینستاگرام و تلگرام ما را دنبال کنید.
- اینستاگرام: schema.therapy
- تلگرام: psychologistnetes
- ایمیل: schemalogy@gmail.com
بسیار عالی