مدل پنج عاملی شخصیت: پنج صفت و ویژگی بزرگ شخصیت
هر آنچه باید درباره مدل پنج عاملی شخصیت بدانید
بسیاری از روانشناسان شخصیت معاصر بر این باورند که پنج بعد اساسی شخصیت وجود دارد که اغلب از آنها به عنوان مدل پنج عاملی شخصیت یا ویژگیها و صفات شخصیتی “5 بزرگ” یاد میشود. در مدل پنج عاملی شخصیت، پنج ویژگی شخصیتی گستردهی توصیفشده توسط این تئوری عبارتند از: برونگرایی، سازگاری (که همچنین خوشایندی و توافقپذیری نامیده میشود)، گشودگی به تجربه (تجربهپذیری)، وظیفهشناسی و روانرنجوری.
تاریخچه مدل پنج عاملی شخصیت
مدل پنج بزرگ یا مدل پنج عاملی شخصیت از مشارکت بسیاری از محققان مستقل ناشی شد. گوردون آلپورت و هنری اودبرت برای اولین بار در سال 1936 فهرستی از 4500 اصطلاح مربوط به ویژگیهای شخصیتی را تشکیل دادند (Vinney, 2018). کار آنها پایه و اساس را برای روانشناسان دیگر فراهم کرد تا شروع به تعیین ابعاد اساسی شخصیت کنند.
در دهه 1940، ریموند کتل و همکارانش از تحلیل عاملی (یک روش آماری) استفاده کردند تا فهرست آلپورت را به شانزده ویژگی محدود کنند. با این حال، روانشناسان متعددی فهرست کتل را بررسی کردند و دریافتند که می توان آن را به پنج ویژگی کاهش داد. از جمله این روانشناسان دونالد فیسک، نورمن، اسمیت، گلدبرگ و مک کری و کاستا بودند (چری، 2019).
به طور خاص، لوئیس گلدبرگ به شدت از پنج عامل اصلی شخصیت دفاع کرد (اکرمن، 2017). کار او توسط McCrae & Costa گسترش یافت که اعتبار مدل را تأیید کردند و مدل مورد استفاده امروز را ارائه کردند: وظیفهشناسی، سازگاری، روانرنجوری، گشودگی به تجربه (تجربهپذیری) و برونگرایی.
این مدل به “پنج بزرگ” و مدل پنج عاملی شخصیت معروف شد و بسیار مورد توجه قرار گرفت. این نظریه در بسیاری از جمعیتها و فرهنگها مورد تحقیق قرار گرفته است و امروزه پذیرفتهشدهترین نظریه شخصیت است.
هر یک از پنج ویژگی شخصیتی بزرگ در مدل پنج عاملی شخصیت، مقولههای بسیار گستردهای را نشان میدهد که بسیاری از اصطلاحات مربوط به شخصیت را پوشش میدهد. هر خصیصه انبوهی از جنبههای دیگر را در بر میگیرد.
به عنوان مثال، ویژگی برونگرایی مقولهای است که شامل برچسبهایی مانند خوش رفتاری (اجتماعی)، قاطعیت (قوی)، فعالیت (پر انرژی)، هیجانجویی (ماجراجویی)، احساسات مثبت (شوقزده) و گرمی است. & Srivastava، 1999).
نظریههای شخصیتی مدتهاست که سعی کردهاند دقیقاً تعداد ویژگیها و صفتهای شخصیت را مشخص کنند. نظریههای قبلی تعدادی از ویژگیهای ممکن را پیشنهاد کردهاند، از جمله فهرست 4000 ویژگی شخصیتی گوردون آلپورت، 16 عامل شخصیتی ریموند کتل و نظریه سه عاملی هانس آیزنک.
با این حال، بسیاری از محققان احساس کردند که نظریه کتل بسیار پیچیده است و نظریه آیزنک از نظر دامنه بسیار محدود است. در نتیجه، نظریه پنج عاملی برای توصیف ویژگیهای اساسی که به عنوان بلوکهای سازنده شخصیت عمل میکنند، ارائه شد.
یکی دیگر از جنبههای مهم مدل پنج بزرگ، رویکرد آن به اندازهگیری شخصیت است. به جای دستهبندی سیاه و سفید، بر مفهومسازی صفات به عنوان یک طیف تمرکز دارد این نظریه تشخیص میدهد که بیشتر افراد در انتهای قطبی طیف نیستند، بلکه در جایی بین این دو قرار دارند.
ابعاد مدل پنج عاملی شخصیت
امروزه، بسیاری از محققان بر این باورند که پنج ویژگی شخصیتی اصلی وجود دارد. شواهد این نظریه برای سالها در حال رشد بوده است، که با تحقیقات D. W. Fiske (1949) شروع شد و بعداً توسط محققان دیگر از جمله نورمن (1967) اسمیت (1967)، گلدبرگ (1981)، و مک کری و کاستا (1987) گسترش یافت.
مدل پنج عاملی شخصیت دستهبندیهای گستردهای از ویژگیها و صفات شخصیتی هستند. در حالی که مجموعه قابل توجهی از ادبیات رواشناسی از این مدل پنج عاملی شخصیت پشتیبانی میکند، محققان همیشه در مورد برچسبهای دقیق برای هر بعد توافق ندارند.
ممکن است استفاده از مخفف OCEAN (تجربهپذیری، وظیفهشناسی، برونگرایی، سازگاری و روانرنجوری) هنگام تلاش برای به خاطر سپردن پنج ویژگی بزرگ مفید باشد.( CANOE (برای وظیفهشناسی، سازگاری، روانرنجوری، سازگاری و برونگرایی) مخفف دیگری است که معمولاً استفاده میشود.
توجه به این نکته مهم است که هر یک از پنج عامل شخصیتی محدودهای بین دو افراط را نشان میدهد. به عنوان مثال، برونگرایی نشاندهنده یک زنجیره بین برونگرایی شدید و درونگرایی افراطی است. در دنیای واقعی، اکثر مردم جایی در بین دو انتهای قطبی هر بعد قرار دارند. این پنج دسته معمولاً به شرح زیر توصیف میشوند.
تجربهپذیری
گشودگی به تجربه در مدل پنج عاملی شخصیت به تمایل فرد برای آزمایش چیزهای جدید و همچنین شرکت در فعالیتهای تخیلی و فکری اشاره دارد. این شامل توانایی “فکر کردن خارج از چارچوب” است.
این صفت شخصیت دارای ویژگیهایی مانند تخیل و بینش است. افرادی که در این ویژگی بالا هستند تمایل دارند طیف وسیعی از علایق را داشته باشند. آنها در مورد دنیا و افراد دیگر کنجکاو هستند و مشتاق یادگیری چیزهای جدید و لذت بردن از تجربیات جدید هستند.
افرادی که دارای این ویژگی شخصیتی هستند بیشتر ماجراجو و خلاق هستند. افرادی که در این صفت شخصیتی نمرهی پایینی کسب میکنند اغلب بسیار سنتیتر هستند و ممکن است عاشق تفکر انتزاعی باشند.
نمرات بالا
نمرات کم
|
باز بودن در مقابل بسته بودن به تجربه
کسانی که امتیاز بالایی در گشودگی به تجربه دارند، خلاق و هنرمند تلقی میشوند. آنها تنوع را ترجیح میدهند و برای استقلال ارزش قائل هستند. آنها در مورد محیط اطراف خود کنجکاو هستند و از سفر و یادگیری چیزهای جدید لذت میبرند.
افرادی که در باز بودن به تجربه امتیاز پایینی دارند، روال همیشگی را ترجیح میدهند. آنها از تغییر و امتحان چیزهای جدید ناراحت هستند، بنابراین چیزهای آشنا را به ناشناخته ترجیح میدهند. از آنجایی که آنها افراد عملی هستند، اغلب برایشان مشکل است که خلاقانه یا انتزاعی فکر کنند.
وظیفهشناسی
وظیفهشناسی در مدل پنج عاملی شخصیت، توانایی فرد را برای تنظیم کنترل تکانه خود به منظور درگیر شدن در رفتارهای هدفمند توصیف میکند (گروهول، 2019). عناصری مانند کنترل، بازداری و تداوم رفتار را اندازه گیری میکند.
ویژگیهای استاندارد این بعد شامل سطوح بالای تفکر، کنترل انگیزه خوب و رفتارهای هدفمند است. آنها از قبل برنامهریزی میکنند، به این فکر میکنند که چگونه رفتارشان بر دیگران تأثیر میگذارد و مراقب ضربالاجلها هستند.
نمرات بالا
نمرات کم
|
وظیفهشناسی در مقابل عدم جهتگیری
کسانی که نمره بالایی در وظیفهشناسی دارند را میتوان به عنوان سازمانیافته، منضبط، جزئیاتگرا، متفکر و مراقب توصیف کرد. آنها همچنین کنترل تکانه خوبی دارند که به آنها امکان میدهد وظایف را کامل کنند و به اهداف برسند.
کسانی که امتیاز پایینی در وظیفهشناسی دارند، ممکن است با کنترل تکانه دست و پنجه نرم کنند، که منجر به مشکل در تکمیل وظایف و تحقق اهداف میشود.
آنها بیشتر بینظم هستند و ممکن است ساختار بیش از حد را دوست نداشته باشند. همچنین ممکن است رفتارهای تکانشی و بیدقتی بیشتری داشته باشند.
برونگرایی
برونگرایی در مدل پنج عاملی شخصیت نشاندهنده تمایل و شدتی است که فرد به دنبال تعامل با محیط خود، به ویژه از نظر اجتماعی است. این ویژگی شخصیت سطح راحتی و قاطعیت افراد در موقعیتهای اجتماعی را در بر میگیرد.
برونگرایی با تحریکپذیری، جامعهپذیری، پرحرفی، قاطعیت و میزان بالایی از ابرازگری عاطفی مشخص میشود. افرادی که در برونگرایی بالا هستند، از موقعیتهای اجتماعی انرژی میگیرند. بودن در کنار دیگران به آنها کمک میکند تا احساس انرژی و هیجان داشته باشند.
افرادی که برونگرایی پایینی دارند (یا درونگرا) تمایل دارند محتاطتر باشند و انرژی کمتری برای خرج کردن در محیطهای اجتماعی دارند. در رویدادهای اجتماعی ممکن است احساس خستگی کنند و درونگراها اغلب برای “شارژ شدن” به یک دوره خلوت و سکوت نیاز دارند.
نمرات بالا
نمرات کم
|
برونگرایی در مقابل درونگرایی
کسانی که برونگرایی بالایی دارند عموماً قاطع، اجتماعی و سرگرمکننده هستند. آنها در موقعیتهای اجتماعی پیشرفت میکنند و در بیان نظرات خود احساس راحتی میکنند. آنها تمایل به کسب انرژی و هیجان از بودن در کنار دیگران دارند.
کسانی که در برونگرایی امتیاز پایینی دارند اغلب درونگرا نامیده میشوند. این افراد معمولاً محتاطتر و ساکتتر هستند. آنها ترجیح میدهند به جای نیاز به شنیده شدن، به حرفهای دیگران گوش دهند.
درونگراها معمولاً برای به دست آوردن انرژی به دورههایی از تنهایی نیاز دارند زیرا حضور در رویدادهای اجتماعی برای آنها بسیار خستهکننده است. نکته مهم این است که درونگراها لزوما از رویدادهای اجتماعی بدشان نمیآید، بلکه آنها را خستهکننده میدانند.
سازگاری
سازگاری (توافقپذیری، خوشایندی) در مدل پنج عاملی شخصیت به نحوه برخورد افراد با روابط با دیگران اشاره دارد. برخلاف برونگرایی که شامل پیگیری روابط است، توافقپذیری بر جهتگیری و تعامل افراد با دیگران متمرکز است (آکرمن، 2017).
این بُعد شخصیتی شامل ویژگیهایی مانند اعتماد، نوعدوستی، مهربانی، محبت و سایر رفتارهای اجتماعی است. افرادی که از نظر رضایتمندی بالا هستند، تمایل بیشتری به همکاری دارند در حالی که آنهایی که در این ویژگی پایین هستند، تمایل بیشتری به رقابت و حتی گاهی دستکاری دارند.
نمرات بالا
نمرات کم
|
توافق پذیری در مقابل تضاد
کسانی که از نظر سازگاری بالا هستند را م توان به عنوان افرادی مهربان، قابل اعتماد و مورد پسند توصیف کرد. آنها نسبت به نیازهای دیگران حساس و اهل کمک و همکاری هستند. مردم آنها را قابل اعتماد و نوع دوست میدانند.
کسانی که از نظر توافق پایین هستند ممکن است مشکوک، دستکاریکننده و غیرهمکار تلقی شوند. آنها ممکن است هنگام تعامل با دیگران متخاصم باشند و این امر باعث میشود کمتر مورد پسند و اعتماد قرار گیرند.
روانرنجوری
روانرنجوری در مدل پنج عاملی شخصیت ثبات عاطفی کلی یک فرد را از طریق نحوه درک آنها از جهان توصیف میکند. به این نکته توجه میکند که چقدر احتمال دارد که یک شخص رویدادها را تهدیدآمیز یا دشوار تفسیر کند. همچنین شامل تمایل فرد به تجربه احساسات منفی است.
روانرنجوری در مدل پنج عاملی شخصیت یک ویژگی است که با غم و اندوه، بدخلقی و بیثباتی عاطفی مشخص میشود. افرادی که در این ویژگی بالا هستند، تمایل به تجربه نوسانات خلقی، اضطراب، تحریکپذیری و غم دارند. افرادی که در این ویژگی پایین هستند، پایدارتر و از نظر عاطفی انعطافپذیرتر هستند.
نمرات بالا
نمرات کم
|
روانرنجوری در مقابل ثبات عاطفی
کسانی که امتیاز بالایی در روانرنجوری دارند، اغلب احساس اضطراب، ناامنی و ترحم به خود میکنند. آنها اغلب بدخلق و تحریکپذیر تلقی میشوند. آنها مستعد غم و اندوه مفرط و عزت نفس پایین هستند.
کسانی که در روانرنجوری نمره پایینی دارند، بیشتر آرام، ایمن و از خودراضی هستند. آنها کمتر به عنوان مضطرب یا بد خلق تلقی میشوند. آنها به احتمال زیاد عزت نفس بالایی دارند و انعطافپذیر میمانند.
آیا پنج ویژگی بزرگ در مدل پنج عاملی شخصیت، جهانی هستند؟
مک کری و همکارانش دریافتهاند که پنج ویژگی بزرگ در مدل پنج عاملی شخصیت بهطور قابلتوجهی جهانی هستند. یک مطالعه که افراد بیش از 50 فرهنگ مختلف را مورد بررسی قرار داد، نشان داد که این پنج بعد را میتوان به طور دقیق برای توصیف شخصیت استفاده کرد.
بر اساس این پژوهش، بسیاری از روانشناسان اکنون بر این باورند که پنج بعد شخصیتی در مدل پنج عاملی شخصیت نه تنها جهانی هستند بلکه آنها همچنین منشأ بیولوژیکی دارند. روانشناس دیوید باس پیشنهاد کرده است که توضیحی تکاملی برای این پنج ویژگی اصلی شخصیت در مدل پنج عاملی شخصیت ارائه دهد، که نشان میدهد این ویژگیهای شخصیتی نشاندهنده مهمترین ویژگیهایی است که چشمانداز اجتماعی ما را شکل میدهد.
چه عواملی بر پنج صفت بزرگ در مدل پنج عاملی شخصیت تأثیر میگذارد؟
تحقیقات نشان میدهد که تأثیرات بیولوژیکی و محیطی هر دو در شکلگیری شخصیت ما نقش دارند. مطالعات دوقلوها نشان میدهد که هم طبیعت و هم تربیت در رشد هر یک از پنج عامل شخصیتی نقش دارند.
یک مطالعه درباره زیربنای ژنتیکی و محیطی این پنج صفت، 123 جفت دوقلوهای همسان و 127 جفت دوقلوهای برادر را بررسی کرد. یافتهها نشان داد که وراثتپذیری هر صفت برای برونگرایی 53 درصد، سازگاری 41 درصد، وظیفهشناسی 44 درصد، روان رنجوری 41 درصد و تجربهپذیری 61 درصد بود.
مطالعات طولی همچنین نشان میدهد که این پنج ویژگی بزرگ شخصیتی در مدل پنج عاملی شخصیت در طول بزرگسالی نسبتاً پایدار هستند. یک مطالعه روی بزرگسالان نشان داد که شخصیت در طول یک دوره چهار ساله پایدار است و در نتیجهی رویدادهای نامطلوب زندگی تغییر کمی نشان میدهد.
مطالعات نشان دادهاند که بلوغ ممکن است بر این پنج صفت تأثیر بگذارد. با افزایش سن، افراد برونگرا کمتر، روانرنجورتر و کمتر پذیرای تجربه میشوند. از سوی دیگر، سازگاری و وظیفهشناسی با افزایش سن افراد افزایش مییابد.
تفاوتهای جنسیتی در مدل پنج عاملی شخصیت
تفاوتهایی در پنج ویژگی شخصیتی بزرگ در مدل پنج عاملی شخصیت بین جنسیتها مشاهده شده است، اما این تفاوتها در مقایسه با تفاوتهای بین افراد در همان جنسیت ناچیز است.
کاستا و همکاران (2001) دادههایی را از بیش از 23000 مرد و زن در 26 کشور جمعآوری کردند. آنها دریافتند که «تفاوتهای جنسیتی سازگار با کلیشههای جنسیتی هستند و در فرهنگها قابل تکرار هستند» (ص. 328).
زنان در مقایسه با مردان از نظر روانرنجوری، توافق پذیری، گرمی (وجهی از برونگرایی) و گشودگی نسبت به احساسات خود بالاتر بودند. مردان خود را در قاطعیت (وجهی از برونگرایی) و گشودگی نسبت به ایدهها بالاتر گزارش کردند.
یافته جالب دیگر این بود که تفاوتهای جنسیتی بزرگتر در مدل پنج عاملی شخصیت در کشورهای غربی و صنعتی گزارش شده است.
آنها حدس زدند که اقدامات زنان در کشورهای فردگرا بیشتر به شخصیت او نسبت داده میشود در حالی که اقدامات زنان در کشورهای جمعگرا بیشتر به تبعیت آنها از هنجارهای نقش جنسیتی نسبت داده میشود.
پیامدهای رفتاری
روابط
در ازدواجهایی که یکی از طرفین در سازگاری، ثبات هیجانی و تجربهپذیری امتیاز کمتری نسبت به دیگری دارد، احتمالاً نارضایتی زناشویی وجود دارد (Myers, 2011).
سلامتی
به نظر میرسد روانرنجوری در مدل پنج عاملی شخصیت یک عامل خطر برای بسیاری از مشکلات سلامتی از جمله افسردگی، اسکیزوفرنی، دیابت، آسم، سندرم روده تحریک پذیر و بیماری قلبی باشد (لاهی، 2009).
افراد مبتلا به روانرنجوری به ویژه در برابر اختلالات خلقی مانند افسردگی آسیبپذیر هستند. سازگاری پایین نیز با احتمال بیشتر مشکلات سلامتی مرتبط است (جان و سریواستاوا، 1999).
شواهدی وجود دارد که نشان میدهد وظیفهشناسی یک عامل محافظتی در برابر بیماریهای بهداشتی است. مشاهده شده است که افرادی که امتیاز بالایی در وظیفهشناسی دارند، نتایج سلامت و طول عمر بهتری دارند (جان و سریواستاوا، 1999).
محققان بر این باورند که این امر به دلیل داشتن زندگی منظم توسط افراد وظیفهشناس و همچنین کنترل تکانه برای پیروی از رژیمهای غذایی، برنامههای درمانی و غیره است.
تحصیلات
نمره بالا در وظیفهشناسی مدل پنج عاملی شخصیت نمرات بهتر دبیرستان و دانشگاه را پیشبینی میکند (Myers, 2011) . برعکس، توافق پذیری کم و وظیفهشناسی پایین، بزهکاری نوجوانان را پیشبینی میکند (جان و سریواستاوا، 1999).
کار
وظیفهشناسی در مدل پنج عاملی شخصیت قویترین پیشبینیکننده هر پنج ویژگی برای عملکرد شغلی است (جان و سریواستاوا، 1999). نشان داده شده است که نمره بالای وظیفهشناسی به عملکرد بالای کار در همه ابعاد مربوط میشود.
نشان داده شده است که سایر صفات جنبههای خاصتری از عملکرد شغلی را پیشبینی میکنند. به عنوان مثال، توافق پذیری و روانرنجوری عملکرد بهتری را در مشاغلی که کار تیمی در آن دخیل است، پیشبینی میکند.
با این حال، سازگاری به طور منفی با تولید فردی مرتبط است. گشودگی به تجربه به طور مثبت با تولید فردی مرتبط اما به طور منفی با کارایی تیم مرتبط است (نیل و همکاران، 2012).
برونگرایی در مدل پنج عاملی شخصیت پیشبینیکننده رهبری و همچنین موفقیت در فروش و موقعیتهای مدیریتی است (جان و سریواستاوا، 1999).
محدودیتهای مدل پنج عاملی شخصیت
توصیفگر به جای یک نظریه
پنج بزرگ در مدل پنج عاملی شخصیت برای سازماندهی ویژگیهای شخصیتی به جای یک نظریه جامع شخصیت ایجاد شد. بنابراین، بیشتر توصیفی است تا تبیینی و به طور کامل تفاوت بین افراد را توضیح نمیدهد (جان و سریواستاوا، 1999). همچنین به اندازه کافی دلیل علّی برای رفتار انسان ارائه نمیکند.
اعتبار بین فرهنگی
اگرچه پنج بزرگ در مدل پنج عاملی شخصیت در بسیاری از کشورها آزمایش شده است و وجود آن به طور کلی توسط یافتهها پشتیبانی می شود، برخی مطالعات وجود داشته است که از مدل آن پشتیبانی نمیکند. اکثر مطالعات قبلی حضور پنج بزرگ را در جمعیتهای شهری و باسواد آزمایش کردهاند.
مطالعهای توسط Gurven و همکاران (2013) اولین کسی بود که اعتبار مدل پنج عاملی شخصیت را در یک جمعیت عمدتاً بیسواد و بومی در بولیوی آزمایش کرد. آنها یک فهرست 44 موردی از پنج بزرگ را اجرا کردند، اما دریافتند که شرکتکنندگان آیتمها را مطابق با ویژگیهای پنج بزرگ مرتب نمیکنند.
تحقیقات بیشتری در مورد جمعیتهای بیسواد و غیرصنعتی برای روشن شدن چنین اختلافاتی مورد نیاز است.
آیا واقعا 5 عدد جادویی است؟
یک انتقاد رایج از پنج بزرگ در مدل پنج عاملی شخصیت این است که هر ویژگی بیش از حد گسترده است. اگرچه پنج بزرگ از نظر ارائه یک نمای کلی از شخصیت مفید است، ویژگیهای خاصتری برای پیشبینی نتایج مورد نیاز است (جان و سریواستاوا، 1999).
همچنین استدلالی از روانشناسان وجود دارد که بیش از پنج ویژگی لازم است تا تمامیت شخصیت را در بر گیرد.
مدل جدیدی به نام HEXACO توسط Kibeom Lee و Michael Ashton توسعه داده شد که مدل پنج عاملی شخصیت را توسعه داده است. HEXACO ویژگیهای اصلی مدل پنج عاملی شخصیت را حفظ میکند، اما یک ویژگی دیگر را نیز شامل میشود: صداقت- فروتنی، که آنها آن را بهعنوان میزانی توصیف میکنند که فرد منافع دیگران را بالاتر از منافع خود قرار میدهد.
سخن پایانی
همیشه به یاد داشته باشید که رفتار متضمن تعامل بین شخصیت اساسی فرد و متغیرهای موقعیتی است. موقعیتی که فرد در آن قرار میگیرد نقش عمدهای در نحوه واکنش فرد دارد. با این حال، در بیشتر موارد، افراد پاسخهایی ارائه میدهند که با ویژگیهای شخصیتی زیربنایی آنها سازگار است.
مدل پنج عاملی شخصیت حوزههای وسیعی از شخصیت را نشان میدهد. تحقیقات نشان داده است که مدل پنج عاملی شخصیت در بسیاری از افراد با هم اتفاق میافتد. به عنوان مثال، افرادی که اجتماعی هستند، معمولاً پرحرف هستند. با این حال، این ویژگیها همیشه با هم ظاهر نمیشوند. شخصیت پیچیده و متنوع است و هر فرد ممکن است رفتارهایی را در چندین مورد از این ابعاد نشان دهد.
منابع
Ackerman, C. (2017, June 23). Big Five Personality Traits: The OCEAN Model Explained. PositivePsychology.com. https://positivepsychology.com/big-five-personality-theory
Cherry, K. (2019, October 14). What Are the Big 5 Personality Traits? Verywell Mind. Retrieved 12 June 2020, from https://www.verywellmind.com/the-big-five-personality-dimensions-2795422
Costa, P., Terracciano, A., & McCrae, R. (2001). Gender Differences in Personality Traits Across Cultures: Robust and Surprising Findings. Journal of Personality and Social Psychology, 81(2), 322-331. https://doi.org/10.1037/0022-3514.81.2.322
Fiske, D. W. (1949). Consistency of the factorial structures of personality ratings from different sources. The Journal of Abnormal and Social Psychology, 44(3), 329-344. https://doi.org/10.1037/h0057198
Grohol, J. M. (2019, May 30). The Big Five Personality Traits. PsychCentral. Retrieved 10 June 2020, from https://psychcentral.com/lib/the-big-five-personality-traits
Gurven, M., von Rueden, C., Massenkoff, M., Kaplan, H., & Lero Vie, M. (2013). How universal is the Big Five? Testing the five-factor model of personality variation among forager-farmers in the Bolivian Amazon. Journal of personality and social psychology, 104(2), 354–370. https://doi.org/10.1037/a0030841
Jang, K. L., Livesley, W. J., & Vemon, P. A. (1996). Heritability of the Big Five Personality Dimensions and Their Facets: A Twin Study. Journal of Personality, 64(3), 577–592. https://doi.org/10.1111/j.1467-6494.1996.tb00522.x
Jang, K. L., McCrae, R. R., Angleitner, A., Riemann, R., & Livesley, W. J. (1998). Heritability of facet-level traits in a cross-cultural twin sample: Support for a hierarchical model of personality. Journal of Personality and Social Psychology, 74(6), 1556–1565.
John, O. P., & Srivastava, S. (1999). The Big-Five trait taxonomy: History, measurement, and theoretical perspectives. In L. A. Pervin & O. P. John (Eds.), Handbook of personality: Theory and research (Vol. 2, pp. 102–138). New York: Guilford Press.
Lahey B. B. (2009). Public health significance of neuroticism. The American psychologist, 64(4), 241–256. https://doi.org/10.1037/a0015309
Loehlin, J. C., McCrae, R. R., Costa, P. T., & John, O. P. (1998). Heritabilities of Common and Measure-Specific Components of the Big Five Personality Factors. Journal of Research in Personality, 32(4), 431–453. https://doi.org/10.1006/jrpe.1998.2225
McCrae, R. R. (2002). Cross-Cultural Research on the Five-Factor Model of Personality. Online Readings in Psychology and Culture, 4(4). https://doi.org/10.9707/2307-0919.1038
Myers, David G. (2011). Psychology (10th ed.). Worth Publishers.
Neal, A., Yeo, G., Koy, A., & Xiao, T. (2012). Predicting the form and direction of work role performance from the Big 5 model of personality traits. Journal of Organizational Behavior, 33(2), 175–192. https://doi.org/10.1002/job.742
Riemann, R., Angleitner, A., & Strelau, J. (1997). Genetic and Environmental Influences on Personality: A Study of Twins Reared Together Using the Self‐ and Peer Report NEO‐FFI Scales. Journal of Personality, 65(3), 449-475.
Soto, C. J., & John, O. P. (2012). Development of Big Five Domains and Facets in Adulthood: Mean-Level Age Trends and Broadly Versus Narrowly Acting Mechanisms. Journal of Personality, 80(4), 881–914. https://doi.org/10.1111/j.1467-6494.2011.00752.x
Vinney, C. (2018, September 27). Understanding the Big Five Personality Traits. ThoughtCo. Retrieved 12 June 2020, from https://www.thoughtco.com/big-five-personality-traits-4176097
Yamagata, S., Suzuki, A., Ando, J., Ono, Y., Kijima, N., Yoshimura, K., . . . Jang, K. (2006). Is the Genetic Structure of Human Personality Universal? A Cross-Cultural Twin Study From North America, Europe, and Asia. Journal of Personality and Social Psychology, 90(6), 987-998. https://doi.org/10.1037/0022-3514.90.6.987
ارتباط با ما
برای ارتباط با ما در انتهای مطلب کامنت بگذارید. علاوه بر این میتوانید در اینستاگرام و تلگرام ما را دنبال کنید.
اینستاگرام: schema.therapy
تلگرام: psychologistnetes
ایمیل: schemalogy@yahoo.com